Condensatieketel op gas

condensatieketel op gas installeren

Condensatieketel op gas

Steeds meer mensen in België laten hun traditionele ketel vervangen door een condensatieketel. De overheid stimuleert deze vorm van energiebesparing door belastingvoordelen toe te kennen. Een condensatieketel zet waterdamp om in warmte en haalt restwarmte uit verbrandingsgassen. Dat resulteert in een aanzienlijke daling van het energieverbruik.

Wat is een condensatieketel?

Een condensatieketel is een energiezuinige en moderne verwarmingsketel, die energie uit rookgassen haalt. De condensatieketel is energiezuiniger en heeft een hoger rendement dan de reguliere ketels. Bij de traditionele ketels verdwijnen de rookgassen namelijk via de schoorsteen.

Voordelen van een condensatieketel op gas

Waarom zou u uw huidige ketel vervangen door een condensatieketel? Het belangrijkste voordeel is de energiebesparing die het oplevert. Er gaat geen warmte verloren. U bespaart niet alleen energie, maar ook geld. Bovendien is de condensatieketel milieuvriendelijk. De uitstoot van CO (koolstofmonoxide, een zeer giftig gas) en NOx wordt sterk gereduceerd. Tenslotte kwam de overheid u tegemoet in de vorm van een belastingvermindering, om de aanschaf van een condensatieketel te bevorderen. Dit fiscale voordeel is echter komen te vervallen met ingang van 2012.

voordelen van condensatiektel op gas

Hoe werkt een condensatieketel gas?

“Condenseren” is het omzetten van waterdamp naar water op het dauwpunt. Bij de verbranding van aardgas komt er waterdamp vrij. Een traditionele ketel laat de waterdamp verloren gaan door de schoorsteen. Een condensatieketel kan deze waterdamp echter omzetten in energie. Een van de unieke eigenschappen van de condensatieketel is namelijk dat het de verbrande gassen zelf afkoelt, zodat de energie van waterdamp opnieuw kan worden gebruikt. Een condensatieketel kan tot dertig procent energie besparen in een goed geïsoleerde woning.

Soorten condensatieketels

Condensatieketels bestaan in wandmodellen en in vloermodellen. De wandmodellen zijn compact en nemen weinig ruimte in beslag. Daardoor zijn ze geschikt om in een kleine woning of appartement te plaatsen. Vloerketels maken gebruik van een groter volume verwarmingswater. Ze hebben een langere levensduur dan de wandmodellen. De levensduur bedraagt 20 tot 25 jaar, tegenover 15 jaar voor de wandmodellen.

Voor de “gesloten” modellen is er geen schorsteen vereist. De aanvoer en afvoer van verbrandingsgassen vindt plaats door middel van een pijp in de muur. Bij “open” modellen gaan ze door de schoorsteen. plaatsen van condensatieketel op gas

Plaatsen van een condensatieketel op gas

Condensatieketels zijn verkrijgbaar in wandmodellen en vloermodellen. Het plaatsen van een condensatieketel is werk voor de vakman. Het is van cruciaal belang dat de ketel een goede plek krijgt, om een goed rendement te garanderen. Het vermogen van de ketel moet bovendien juist berekend zijn. Als het vermogen te hoog berekend is, is niet alleen duurder, maar het rendement daalt ook. De temperatuur moet ook op de juiste wijze zijn afgesteld.

Prijs condensatieketel gas

De prijs van een condensatieketel ligt niet veel hoger dan die van een traditionele ketel. Het rendement is echter wel aanzienlijk. Met een condensatieketel bespaart u fors op de energierekening. Bovendien profiteert u van fiscale voordelen en premies.

Om concrete prijzen op maat te verkrijgen kan u beroep doen op een gratis en vrijblijvende offerte. Zo kan u installateurs van condensatieketel op gas met elkaar vergelijken om vervolgens de beste keuze te kunnen maken. Wat binnen uw verwachtingen en budget past wordt snel duidelijk.


Vrijblijvende condensatieketel offerte aanvragen »