Spouwmuurisolatie

spouwmuurisolatieSpouwmuurisolatie is een vorm van isolatie die alleen mogelijk is bij spouwmuren. Door spouwmuurisolatie wordt het energieverlies van de woning tot een minimum beperkt. Uw woning houdt de warmte beter vast en uw cv-ketel verbruikt minder gas. De gemiddelde besparing op de energierekening bedraagt € 185 op jaarbasis. Het gasverbruik daalt namelijk met 8 m3 per jaar per vierkante meter spouwmuur. Daarnaast draagt u bij aan een beter milieu.

Wat is spouwmuurisolatie?

Een spouwmuur is een buitenmuur die bestaat uit twee stenen muren met een tussenruimte, die “spouw” wordt genoemd. Spouwmuurisolatie houdt in dat de ruimte wordt opgevuld met isolatiemateriaal, dat door gaten in de spouw wordt gespoten. Voorbeelden van isolatiemateriaal zijn piepschuimbolletjes of glaswolvlokken.  Een voorwaarde voor een effectieve spouwmuurisolatie is dat er geen vochtproblemen zijn in de woning. Ook moet de gevel in goede staat zijn om de isolatie goed te kunnen doorstaan.

Het uitvoeren van een spouwmuurisolatie is een klus die moet worden uitbesteed aan een isolatiebedrijf. Het is aan te raden om de buitengevel te laten inspecteren. Eventuele vochtproblemen kunnen tijdens de inspectie aan het licht komen.

Als de spouwmuurisolatie is afgerond, is daar niets meer van te zien. De gevel houdt hetzelfde uiterlijk. Bovendien is onderhoud niet nodig.

Soorten isolatiemateriaal voor spouwmuurisolatie

Er zijn verschillende soorten isolatiematerialen: UF-schuim, EPS, polyurethaanschuim, steenwolvlokken en glaswolvlokken. Hoe goed een materiaal isoleert, is afhankelijk van de warmteweerstand (Rd). Een spouwmuurisolatie valt in de categorie “matige isolatie”. U bereikt een optimaal effect als u spouwmuurisolatie combineert met andere vormen van isolatie, zoals het plaatsen van een voorzetwand. De keerzijde is dat de kosten aanzienlijk zullen stijgen.

Kosten spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is een voordelige vorm van gevelisolatie. De kostprijs is afhankelijk van het oppervlak van de gevel, het materiaal dat wordt gebruikt en de tarieven die het bedrijf hanteert. Als vuistregel kunt u aanhouden dat de kosten gemiddeld € 15 per m2 bedragen, inclusief isolatiemateriaal, machinekosten en arbeidskosten. De tarieven voor de materialen van spouwmuurisolatie liggen overigens dicht bij elkaar.

De kosten voor spouwmuurisolatie zijn € 1.500 voor een hoekwoning. Voor een vrijstaand huis betaalt u al snel € 2.000. De besparing van de stookkosten is afhankelijk van het isolatiemateriaal en de binnentemperatuur van uw woning.

Het is aan te raden om offertes aan te vragen bij meerdere isolatiebedrijven. Zo kunt u de kosten, service en adviezen met elkaar vergelijken.

Spouwmuurisolatie en vochtproblemen

Veel mensen denken ten onrechte dat spouwmuurisolatie vochtproblemen veroorzaakt. Door fouten tijdens de isolatie kan dat inderdaad gebeuren. Het risico is echter zeer gericht, mits de isolatie wordt uitgevoerd door een isolatiebedrijf dat gecertificeerd is. Ook is het van belang om eventuele vochtproblemen op te lossen voordat u de spouwmuurisolatie laat uitvoeren. Als u dat niet doet, kan het probleem namelijk verergeren.isolatie offerte aanvragen

Isolatie informatie: