Prijs van ramen en deuren

prijs van ramen en deuren

Prijzen van ramen en deuren

De prijzen van ramen en deuren kunnen sterk variëren. Factoren die invloed hebben op de prijs, zijn het soort materiaal dat wordt gebruikt om de ramen/deuren te vervaardigen, het type raam/deur, het verkoopkanaal (koopt u tweedehands, in een winkel of rechtstreeks bij de fabrikant) en de kwaliteit van het raam/deur. Maar ook de vraag of u kiest voor standaard maat of op maat gemaakt. De keuze is groot, en dat maakt het  voor de consument niet gemakkelijk om zicht te krijgen op de prijs.

Materiaal van ramen en deuren

Ramen en deuren worden vervaardigd uit verschillende materialen. Hout, kunststof, aluminium, staal en hardhout, maar ook pvc, een nieuwe soort kunststof die wordt gebruikt voor allerlei toepassingen. Globaal gezien kunnen we stellen dat kunststof de goedkoopste keuze is. Aluminium is het duurst.

Hout
Houten kozijnen en deuren hebben over het algemeen een lagere aanschafprijs dan kunststof varianten, maar zijn duurder wat betreft het onderhoud.

Kunststof
Bij kunststof kozijnen is het profiel een belangrijk onderdeel voor het bepalen van de prijs. De kwaliteit van de profielen loopt sterk uiteen. Zwaardere profielen zijn duurder. Ook de vraag of er wel of geen stelkozijnen zijn toegepast, is bepalend voor de prijs. Een stelkozijn is een raamwerk waartegen men in de afbouwfase het kozijn plaatst. Sommige leveranciers brengen deze meerkosten in rekening. Ook de montage is van grote invloed op de prijs.

Ook voor deuren geldt dat de prijs wordt bepaald door een mix van factoren, zoals het hang –en sluitwerk, het profieltype, de maten enzovoorts.

Aluminium
Aluminium is duur, maar ook duurzaam. U kunt dus lange tijd plezier beleven aan uw raam of deur. Door de speciale poedercoating wordt de levensduur verlengd. Aluminium is duurder dan hout of kunststof, maar u krijgt er wel elegantie en duurzaamheid voor terug.

Het soort kozijn

Niet alleen de materiaalkeuze, de afmetingen en de montagekosten bepalen de prijs van een raam, maar ook het systeem dat gehanteerd wordt voor het openen van uw raam. Wordt het raam geopend met een kiep – of valsysteem of is het een vast raam? Een andere mogelijkheid is een combinatie tussen meerdere technieken. Hoe gecompliceerder de techniek, des te hoger de prijs.

Hetzelfde geldt voor een deur. Kiest u voor een draaideur of schuifdeur? Een binnendeur, buitendeur of tuindeur? Dat maakt verschil qua prijs.

Onderhoudskosten

Het is  belangrijk dat u niet alleen kijkt naar de kostprijs van het materiaal, maar ook naar de kosten van onderhoud, zoals schilderen en eventueel restaureren. Ook de kleur speelt een rol. Een kozijn of een deur in een donkere kleur zult u vaker moeten verven dan een lichte kleur.

Prijsindicatie van ramen

De onderstaande opsomming geeft een prijsindicatie. De bedragen zijn inclusief BTW.

  • Vast kozijn: 86 euro
  • Draai/kiepkozijn: 170 euro
  • Valkozijn: 165 euro

Conclusie

Het is niet mogelijk om een eenduidige prijsindicatie te geven over de prijzen van ramen en deuren. Ze verschillen sterk per aanbieder en worden bepaald door een samenspel van factoren. Daarom is het aan te raden om meerdere offertes aan te vragen.


Vrijblijvende Ramen & Deuren offerte aanvragen »Ramen en deuren informatie: