Zonnepanelen netvergoeding (of slimme meter?)

zonnepanelen netvergoeding of slimme meterGezinnen die beschikken over zonnepanelen op hun dak, zullen vanaf 2013 een netvergoeding van ongeveer 200 euro betalen. Dit is een voorstel dat uitgewerkt werd door Eandis en Infrax, twee distributienetbeheerders. Er is nog niets beslist, want Creg, de federale energieregulator, moet zijn toelating nog geven. Vreg, de Vlaamse energieregulator was hier tegen omdat het in strijd is met een Vlaams decreet dat dit soort vergoedingen uitstoot, maar het Grondwettelijk hof heeft dit nietig verklaard.

Na de vermindering van de subsidies, is dit de volgende stap in de hervorming van de groene stroomsubsidiëring. De netvergoeding is niet enkel van toepassing voor zonnepanelen. Ook consumenten die andere vormen van energie produceren zoals bijvoorbeeld windmolens vallen onder zij die netvergoedingen moeten betalen.

De netvergoeding bedraagt 50 euro per kilowatt en is van toepassing voor installaties met een vermogen tot 10 kilowatt. Aangezien een gemiddeld gezin 4 kilowatt verbruikt, zal de netvergoeding rond de 200 euro liggen. Dit bedrag is hoger dan dat voor producenten van kern- en fossiele energie moeten betalen. Enerzijds is dit logisch omdat consumenten dubbel gebruik maken van het net, want ze nemen elektriciteit af en voegen elektriciteit toe. In de winter gebruiken de consumenten stroom van het net, want dan leveren de zonnepanelen niet genoeg energie op en in de zomer geven ze stroom aan het net omdat er te veel energie wordt geproduceerd.

PV-Vlaanderen begrijpt dat ze een netvergoeding moeten betalen, maar gaan niet akkoord met de hoge prijs. De organisatie voor fotovoltaïsche bedrijven vindt dat na de verlaging van de groenestroomcertificaten, er niet veel steun voor de consumenten overblijft.

Zonnepanelen slimme meter

Wie niet akkoord gaat met deze nieuwe regeling, kan nog altijd een slimme meter laten installeren. Een slimme meter is een meter waarop je perfect kan aflezen hoeveel extra energie je afneemt van het net en hoeveel energie je in de zomer afgeeft. Wie zo’n slimme meter laat installeren, moet geen vaste netvergoeding betalen, maar zij moeten betalen voor het effectieve verbruik. Zo moeten ze 5,7 euro betalen voor elke 1000 kilowatt die wordt terug geleverd.

Welk van beiden nu het interessants is, hangt af van gezin tot gezin. Volgens netbeheerders is het interessanter om voor een slimme meter te kiezen als men 60% van de energie die geleverd werd door zijn zonnepanelen zelf verbruikt. Een slimme meter kost ongeveer 800 euro, maar Eandis en Infrax hebben beslist dat de consument enkel de installatie moet betalen en niet de meter zelf. De installatiekosten zouden rond de 160 euro bedragen.

Deze netvergoeding is enkel van  toepassing voor privéinstallaties. Bedrijven moeten een zogenaamd injectietarief betalen. Het principe blijft hetzelfde, bedrijven betalen voor alle energie die ze teveel hebben en voor alle energie die ze moeten opnemen.

Het kostenplaatje voor de consument vanaf 2013 is nog niet helemaal duidelijk, aangezien er nog niet beslist is of er een nieuwe wijziging komt in de subsidieregeling. In augustus 2012 gingen de stroomcertificaten van 250 euro naar 90 euro. Het valt nog af te wachten tot in 2013 of de certificaten nogmaals zullen verlagen.

Gratis zonnepanelen offerte aanvragen »


zonnepanelen offerte aanvragen